4.12.11

Aniversam - 3 decembrie

Curiozitati benigne si oaresce obiceiuri compulsive ma imping zilnic sa consult nu atat horoscopul, cat mai degraba lista cu aniversatii zilei. Ii aleg cu grija pe cei care ar trebui sa-mi spuna ceva sau care cu siguranta imi sunt familiari, ii impart pe categorii precum “cinema”, ”lecturii” si “altele” in care uneori se afla muzicieni sau artisti multimedia de exemplu.

Wikipedia

O iau de exemplu pe Amanda Seyfried, genul acela de blondoare cu ochii verzi din arsenalul hollywoodian pe care o confund cu alte blondori cu vechi verzi sau albastri, oricum nu am foarte mare respect pentru actorii care inca nu si-au facut inca mana in filme care sa necesite abilitati artistice deosebite. Evident ca nu m-am dus s-o vad in comedii pentru adolescente gen “Letter to Juliet” ori pentru bunici precum “Mamma mia!”, am ignorat trailerul “Red Riding Hood” dar am vazut-o in “In Time”, un curios film fantastic pe care-l asteptam la cotitura din cauza lui Andrew Niccol care m-a fermecat demult, cand cu “Gattaca”. Are aici Amanda un rol oarecum ingrat (o fata frumoasa, bogata si foarte sperioasa care descopera frisonii luptei cu timpul si se transforma intr-un fel de papusica Bonnie putin edulcorata, mai degraba sexy trash).

*
Julianne Moore este cu totul alta treaba, nu neaparat cauzata de experienta, cat mai degraba de consistenta,
de densitate vitala pe centimetru patrat. Julianne cea care-mi place mie a stralucit putin in Maude din “The Big Lebowski” si a impersonat-o pe Linda in “Magnolia” lui PTA (alt film despre care ar fi trebuit sa scriu candva). Tot Julianne care-mi place mie este cea facuta pentru melodrama, ea a fost superba Sarah, motorul unui film intimist precum “The End of the Affair”, un Graham Greene in viziunea lui Neil Jordan si mai ales ea a fost Cathy in “Far from Heaven” (m-am tot intrebat daca fantoma lui Douglas Sirk s-ar fi gandit la ea pentru “Imitation of Life”).

Pe Amanda si pe Julianne sper sa le vad cat de curand in “Chloe” in regia lui Atom Egoyan caruia eu continui sa ii dau credit in ciuda deceptiei legate de “Where the Truth Lies”.

*

Tot in 3 decembrie l-as aniversa pe Jean-Luc Godard la care m-am gandit cand am descoperit ca am in filmoteca “Prénom Carmen”(1983). Inca nu am vazut “Film socialisme”, inca nu am tragere de inima sa-l vad.



*

Alaturi de el, pe lista se afla Robert Guédiguian si Diane Kurys, actrita si regizoare pe care o citez mai ales cu “Diabolo menthe”, unul dintre filmele despre adolescenta care merita semnalate.

*

N-am de gand sa-l uit pe Sven Nykvist, DOP pentru multe dintre filmele lui Ingmar Bergman, colaborand cu Polanski (“The Tenant”), Louis Malle ( “Pretty Baby”), Tarkovsky (“Offret / The Sacrifice”), Allen (“Celebrity”), Philip Kaufman si asa mai departe. Ma intreb daca vreun cineclub va avea intr-o zi ideea de a concepe un program comparativ care sa plece de la diversitatea activitatii unui DOP precum Sven Nykvist. 

PS. Nu am vazut inca niciunul dintre cele 5 filme regizate de Nykvist.

*

Tot pe 3 decembrie l-am aniversat pe Patrick Chamoiseau pe care l-am descoperit cu multi ani in urma, scotocind dupa informatii privitoare la literatura creola. Am gasit atunci "Éloge de la créolité". In prezent incerc sa gasesc in biblioteca traducerea in limba romana dupa “Texaco” (premiul Goncourt 1992) publicata de editura Amarcord, ma indoiesc deja ca editorilor nostri le va fi venit ideea de a traduce “Une enfance créole”.


*

Cel mai cunoscut aniversat din 3 decembrie este fara indoiala Joseph Conrad. De ani buni de zile imi propun sa citesc asa cum se cuvine “The Heart of Darkness” si “The Secret Agent”, iar o alta lista de-a mea include variatele adaptari la cinema (este unul dintre scriitorii cu cea mai mare priza la cinema, toate romanele sale au fost cred deja adaptate).

No comments: