22.7.08

MAD about Igor (II)

Introducing... Igor

Igorii sunt un clan de servitori din Überwald pe Lumea Disc a lui Terry Prachett. In “Carpe Jugulum” (varianta vampirista a lui Carpe Diem) Igor ii serveste dintotdeauna pe vampyrii din familia Magpyr. In “Young Frankenstein” (Mel Brooks, 1974), Igor-Eyegor e nepotul ("My grandfather used to work for your grandfather. Of course the rates have gone up") gloriosului Fritz care l-a servit pe Dr. Frankenstein (“Frankenstein" 1931).



Igorii überwaldieni au cu totii un fermecator defect de vorbire – sint thîthîiţi– cititi va rog in loc de “Yeth, Marthter” “Yes, Master”, “What’th Thith?” adica “What’s this?” sau, la mare necaz… “Thit”.
Igorii din Lumea Disc au o intreaga genealogie in spate, exclusiv masculina, adica unchi si veri. Bine, exagerez, in unele volume apar si niste vagi Igorine, numai ca prea inconsistente pentru a fi luate in seama. O fi ezitat Terry Pratchett atunci cind o fi meditat la sistemul de reproducere al acestui ciudat personaj. Si pentru ca veni vorba de descendenta si genitori, toti Igorii au un punct comun, in afara numelui unic-transmisibil: apetenta pentru cicatricile prost vindecate, pentru suturi si cusaturi cit mai evidente si mai urite. Ginditi-va ca la Monstrul lui Frankenstein este cel care a initiat, fara sa vrea, tatuajul cit mai prost facut.

Igorii au totdeauna pe undeva un unchi Igor. Exemplarul lui Prachett din "Carpe Jugulum" isi aminteste de un unchi care, nu se putea altfel, se afla in slujba unui doctor nebun
… an’ he wath a proper mad doctor, too, not like the mad doctorth you get thethe dayth. (…) When Uncle Igor wath thent out for a geniuth’th brain, that’th what you damn well got. 'There wath none of thith fumble-finger thtuff and then pinching a brain out of the "Really Inthane" jar and hopin' no one'd notithe.

Aluzia transparenta duce imediat la adaptarile cinematografice ale seriei “Frankenstein”, in care IGOR alege intotdeauna borcanul continind creierul “abnormal”. In plus, unchiul Igor tot lucreaza pentru acelasi doctor nebun: “Been thtrcuck by lightning three hundredth timeth and thtill putth in a full night’th work.”

Mai mai sa crezi ca faza cu incurcarea borcanelor si creierele deranjate a fost facuta expres, mai ales ca, un Igor este de felul lui un chirurg excelent, specialist. Trebuie spus ca Terry Pratchett il admira teribil pe Dr.Frankenstein (“Young Frankenstein”) :
Dr.Frederick Frankenstein: You know, I'm a rather brilliant surgeon. Perhaps I can help you with that hump.
Igor: What hump?

In adolescenta, Igorii cresc putin mai altfel: si daca corpul uman are bunul simt sa evolueze pe verticala, un Igor prefera sa-si ajusteze in caz de nevoie parti ale corpului facind schimb cu mai multi alti Igori din clan, prin metoda grefei chirurgicale. “Every Igor leaveth hith body to the family ! Why waste good organth?” In aceasta perspectiva economic parcimonios-corporala, dupa moarte, fiecare Igor isi doneaza corpul familiei. Ochii tatalui lui Igor au fost mosteniti de un var al sau de-al doilea. Gustul pentru meseria asta este congenital si destul de fair play, tinarul invatacel incepe sa-si puna in practica pasiunea chirurgicala pe propriul tata
An Igor learnth houthehold thurgery on hith father’th knee. (...) And then pratitheth on hith father’th kidneyth”.
Exercitii preliminare se fac apoi pe oamenii din satul cel mai apropiat (trebuie sa fie unul) si pe eventualul pet, Thcrapth (Scraps) de pilda. Tchrapth este ciinele lui Igor ("Carpe Jugulum") si aduce izbitor cu Sparky, ciinele pe care Victor din "Frankenweenie" (Tim Burton, 1984) il readuce la viata prin metode electrice.



Igor este asadar o citadela inexpurgabila dotata cu toate cele necesare, inclusiv cu doua inimi din care una este de "back-up". Orice accident este aproape exclus, inclusiv electrocutarea (pe capul lui Igor este montat un paratrasnet in caz ca). Exista insa cazuri rare in care un Igor poate suferi pierderi ireparabile si in acest caz indivizii sint "broken down for thpareth", adica partile functionale ale corpului sint impartite altor Igori (sau oamenilor obisnuiti) in suferinta sau conservate cu grija.

Pe linga thîthîiţiala de care am vorbit, ii puteti recunoaste dupa mersul schiopatat/leganat/zmucit, mostenit fara indoiala de la Igorii filmelor Universal sau Hammer. Daca povestea spune ca Igor este “considered very good catch for any young lady”, rumoarea asta nedreapta se trage tot de la “Young Frankenstein” unde, de fapt, Monstrul se ocupa cu sportul asta :
Dr.Frederick Frankenstein: For the experiment to be a success, all of the body parts must be enlarged.
Inga: His veins, his feet, his hands, his organs vould all have to be increased in size.
Dr.Frederick Frankenstein: Exactly.
Inga: He vould have an enormous schwanzstucker.
Dr.Frederick Frankenstein: That goes without saying.
Inga: Voof.
Igor: He's going to be very popular.

Un Igor are prostul obicei a aparea aproape instantaneu in spatele celui care l-a chemat. Asta ii enerveaza cel mai mult pe vampyrii cu tendinte moderniste din “Carpe Jugulum”. Mel Brooks folosea ultrarapiditatea lui Igor in “Young Frankenstein” in scena electrocutarii:
Dr.Frederick Frankenstein: There's a possibility of electrocution! Do you understand?
[no answer, shouts]
Dr.Frederick Frankenstein: I said, there is a possibility of electrocution! Do you understand?
Igor: [suddenly appears next to Fredrick] I understand. I understand. Why are you shouting?
Promptitudinea igoriana imi aminteste de omniprezentul valet Jeeves din povestile lui P.G. Wodehouse.

Ok, acuma s-a dovedit practic ca eficacitatea oricarui valet/asistent/servitor merge mina in mina cu un defect minor, alcoolismul cronic si discret intretinut de pilda. In cazul Igorilor situatia este... delicata. “I do not drink… wine” spune Igor in "Carpe Jugulum". Stapina lui, Lady Margolotta ("The Fifth Elephant") vorbeste in numele vampirilor : “Neither of us drinks… alcohol.” Interesant, fraza aceasta cu puncte de suspensie este de regasit in “Dracula” din 1931, unde personajul omonim afirma cam acelasi lucru: “I never drink… wine”. Fraza cu pricina, reluata in "Dracula" din 1992 in regia lui F.F.Coppola, nu apare in cartea lui Bram Stoker.

(Tot Va urma)

No comments: