24.7.08

Panseaua zilei

Cinema is drama, not accident

Panseaua de astazi e celebra si face parte din cartea lui Kiju Yoshida "Ozu's Anti-Cinema" : “Cinema is drama, not accident” ar fi cuvinte spuse pe patul de moarte de catre Yasujiro Ozu. Repetata de doua ori lui Yoshida, care pe atunci era tinar de tot si lucra cu batrinul regizor, butada a fost inregistrata ca atare in cartea de mai tirziu, apoi reluata si disecata de catre critici.

Kanji-ul "Mu".

Panseaua de astazi merge de minune cu legenda lui “Mu”, kanji-ul de pe piatra funerara a lui Ozu. Mu inseamna “nimic” sau mai pe limba budistului zen, “neant” si i-a intrigat pe multi cineasti, critici, biografi sau simpli fani ai lui Ozu. Inca nu am vazut documentarul lui Wim Wenders ,”Tokyo-Ga” (1985), o reconstructie a orasului Tokyo prin perspectiva filmelor lui Ozu, pe care Wenders l-a admirat si iubit, e pe lista mea “most wanted”.
Se spune ca Ozu ar fi intilnit un calugar chinez pe vremea cind era concentrat pe frontul din Manciuria si de aici i se trage gustul pentru simplitatea extrema a cadrelor si filmelor sale.

Mormintul lui Ozu, vara.
Observati ofranda de sake.

Daca e sa ma intrebati ce cred eu despre toate astea, inclin sa cred ca Ozu nu a spus niciodata “Cinema is drama, not accident”. Biografii spun ca era un om taciturn care refuza cu incapatinare sa se explice (de unde si numarul mare si foarte mare de studii pe care le-a iscat cinematograful sau de-a lungul anilor 70, 80, 90 si mai departe). Asta nu-l impiedica pe cinefagul din mine sa nu rumege indelung citatul, poate mutind accentul pe “cinema” si lasind mult mult in urma pe “accident” si chiar si pe “drama”.
Intilnire pe movieblog la o sueta despre “Tôkyô boshoku” (Twilight in Tokyo) din 1957 si multcelebratul si discutatul “Banshun” (Late Spring) din 1949.

PS: Mormintul lui Ozu se afla in Kita-Kamakura (oraselul in care a locuit si a filmat de atitea ori regizorul), in incinta templului Engaku.

Mormintul lui Ozu, iarna.

No comments: