22.7.08

Raising Arizona (1987)


Maaare-i lenea, am lasat sa treaca filme neinregistrate sub eticheta “Vazut pe DVD”. Mai deunazi, de pilda “Raising Arizona” (1987, regizor Joel Coen), o comedioara usoara cu bebelusi, multi bebelusi, dintre care unul cel putin ajunge sa fie sustras de un cuplu putin in deriva din lipsa de copii, apoi este subtilizat de un duo de evadati dusi cu pluta. Pe urmele bebelusului aflat intr-o continua pasa de la unul la altul, se mai afla si un motociclist sinistru fara scrupule. Happy end-ul era de asteptat.

Un Nicholas Cage tinar de tot, nu-l stiam capabil sa faca roluri de comedie si o Holly Hunter abia descoperita de Coen Bros ”fac” personajele principale. In rolurile secundare sint numai actori seriosi cu care numitii frati vor lucra in continuare ani de zile : John Goodman, Frances McDormand, M.Emmet Walsh.


Actiunea nu se petrece nici in Montana din “Fargo”, nici in Texasul din “Blood Simple” si “No Country…”, ci intr-o Arizona putin cam caraghioasa in care Tempe, suburbie a orasului Phoenix, este o adunatura de cactusi luminare si de rulote de carton presarate in desert. Ca sa nu mai vorbim despre jefuirea bancii de poporeni din “La Grange” (nici banca, nici orasul, nici “the hays” nu exista in Arizona) care se lasa cu o mare dilema:
"Everybody freeze...everybody down on the ground."
"Well, which is is young fella? If'n I freeze, I can't very well drop, and if'n I drop, I'mma be in motion.
Varianta DVD gasita intr-un hypermarket a avut bunul simt de a prezenta dialogurile si in varianta originala : mare usurare, comedioara fratilor Coen ma interesa mai ales pentru dialogurile, ca intotdeauna foarte atent fasonate (combinatie nerealista de complexitate lingvistica sententioasa si de accent puternic de la tara). Ba mai era ceva, motoclicistul acela, Leonard Smalls, iesit din infernul lui Hi, seamana ingrozitor cu Ghost Rider-ul de peste ani al lui Nicholas Cage, numai ca Randall “Tex” Cobb face toti banii cu nasul lui spart de fost boxer de categorie grea si cu botoseii de bebe atirnind la curea.

Oricum, Hi ramine un personaj de referinta in gradina zoo a fratilor Coen, printre ginditorii cu suflet mare, idei multe fara insa a beneficia de obisnuitul suport tehnic datorat QI-ului care sa le asigure coerenta si logica povestii.


Bascalii preferate:
"I'm gonna be taking these diapers and...*UH* whatever cash you have"
"Leonard Smalls. My friends call me Lenny. But I don't have any friends."
”I don't know! They're jammies! They got Yodas and shit on 'em...”

No comments: