25.5.08

De la Election la Tokyo Godfathers


Cel mai tare si mai mare blockbuster asiatic ( Election 1 si 2 regizat de Johnnie To ) este laudat indelung pe tot internetul pentru modul foarte armonios in care imbina :
  1. stiinta deloc neglijabila de a se mula pe gustul publicului prin exploatarea trucurilor obisnuite ale filmelor de actiune;
  2. dorinta manifesta de a face un film in sfirsit made in Hong Kong;
  3. gustul lui Johnnie To pentru full time action in stil mare.

Cam asta este "Election": o poveste despre triadele din Hong Kong in circumstantele foarte actuale ale permutarilor politice operate dupa 1997 in relatiile cu China. Protejate fiind de un background mitologic foarte elaborat, triadele incearca sa se adapteze noii realitati si sa supravietuiasca, ceea ce da nastere la ciocniri violente intre "unchii" cei batrini si lupii tineri gata sa incalce codurile multiseculare ale breslei. "Filmarile pentru Election 1 si 2 au fost facute in acelasi timp iar peliculele au iesit pe marile ecrane aproape simultan. Nu se vorbeste despre un sequel ci mai degraba de doua episoade care se invirt in jurul aceluiasi pretext narativ, "alegerea capului triadelor" care numai democratica nu este.




" Election 1 " este o mica bijuterie pentru amatorii filmelor de action asiatic, aflat departe de tot de stilul John Woo de acum vreo 30 de ani ; ritmul este foarte nervos, un montaj alert permite actiunii sa panorameze taberele inamice, politia aproape ca nu exista, asa cum nu mai exista nici haiducul singuratic si onest pe care l-a popularizat Chow Yun-fat in "A Better Tomorrow " si " The Killer " de exemplu. Acum gasca aglutineaza caracterele cele mai diverse, pactul de singe dintre nas si protejatii sai este simbolic si usor de ignorat. Armele aproape ca lipsesc si golanii prefera mijloacele punitive traditionale : ba o cusca pentru transportat gaini, ba un cos de gunoi, un kil de vopsea, o sabie ninja, o extorcare, o rapire, un accident rutier aranjat si multa multa bataie care nu mai are nimic coregrafic. Sfirsitul este atit de neasteptat incit nu stii ce sa crezi vazindu-l pe aparent linistitul Lok transformat intr-o bruta perfecta insetata de singe.





Nu-mi ramine decit sa astept " Election 2 " in varianta DVD si sa-i injur pe cei care au preferat din ratiuni de marketing sa nu respecte sincronizarea celor doua opusuri, asa cum a fost ea conceputa de catre Johnnie To.






Tot un film de actiune este si " Tokyo Godfathers ". Satoshi Kon este pentru mine cel putin o descoperire recenta, anul trecut dadeam nas in nas cu " Paprika ". M-au atras nu numai calitatea anime-ului cit mai ales scenariul mult prea bogat, atractia pe care o simte regizorul pentru vis, pentru lumile paralele, pentru adincimile psi, pentru problemele de fragmentare identitara a personalitatii si de ce nu pentru cinema. Am facut ce-am facut si m-am procopsit cu " Millenium Actress " care seamana foarte mult cu " Paprika " din ratiunile invocate mai sus si cu " Perfect Blue " pe care nu l-am vazut inca.


" Tokyo Godfathers " este un anime mult mai clasic, nu tu vise, nu tu personaje virtuale, nu tu "ce-ar fi fost daca" ci povestea unor boschetari (travestitul Hana Punga, Gin, amaritul mitoman si Miyuki adolescenta violenta ) care descopera un bebelus in gunoi si incearca sa il returneze parintilor, asta bineinteles dupa multe aventuri in care comicul nu are nimic debil si nimic din telenovelele de tip " Candy ". Desenul este foarte ingrijit, sintem departe de ochishorii mari si albastri si de coditele blonde sau de frizura tremurinda à la Albator. Motoarele de cautare de cinema il taxeaza drept "dark comedy" iar in SUA el apare ca fiind " Rated PG-13 for thematic elements, violent images, language and some sexual material. "

No comments: